top of page

Selfcare tijdens de feestdagen

Ja ja, de leukste maand van het jaar is er weer! Tenminste, voor mij dan. Een paar jaar geleden was deze maand vol dubbel gevoel. Aan de ene kant vond ik het heerlijk, al die lichtjes en gezelligheid. Aan de andere kant was het een periode van veel stress en moeten. Enter: Selfcare. Juist in deze drukke tijd (ook met corona kan het erg stressvol zijn) is selfcare ontzettend belangrijk. Sinds ik in de feestmaand extra goed voor mezelf zorg, is het voor mij een stuk leuker en gezelliger. Maar hoe doe je dat? Lees even verder.


Selfcare 101: HAAL ADEM

Oké, misschien denk je bij dit kopje 'What the hell, dat doe ik toch?!'. Ja en nee. Sta tijdens de drukte eens letterlijk even stil en haal diep adem. In je buik, om precies te zijn. Veel mensen (ik ook) gaan tijdens drukte of stress oppervlakkig ademhalen (borstademhaling). Dat maakt het stressgevoel alleen maar erger en als je echt doorschiet, zit je in een hoekje te hyperventileren. Niet zo tof. Dus sta even stil, adem 3 tellen in door je neus en maak daarbij een dikke buik (buikademhaling). Houd even vast en adem in 3 tellen door je mond weer uit. Doe dit 3 keer en je zult zien dat je je veel beter voelt!Gaat er iemand dood als ik dit niet doe?

Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. Soms ren ik rond als een kip zonder kop, zit mijn stressniveau op 8 (maar ben ik goed onderweg naar 9 en 10) en blijf ik maar JA zeggen op allerlei dingen. Terwijl ik dat er echt even niet bij kan hebben. Doe dat jezelf alsjeblieft niet aan. Maak keuzes. Een fijne manier om de boel wat luchtiger te maken is door je af te vragen of er iemand doodgaat als je X niet doet. Het antwoord is zeer waarschijnlijk nee, en dat haalt de druk er een beetje vanaf. Als de druk eraf is, kun je gaan kijken naar wat echt noodzakelijk is, wat kan wachten en wat iemand anders misschien zou kunnen doen. Prima, dat je nog naar de supermarkt moet omdat je 3 pakken Kaiser broodjes ben vergeten, maar dat kan zoonlief/dochterlief/partnerlief/iemand anders die toch al naar de supermarkt gaat ook even voor je doen.NEE!

Dit is een flinke en hij is ook flink lastig, maar oh wat is het nodig om dit woord te leren uitspreken als het niet gaat/je het al druk hebt/je er gewoon geen zin in hebt. In het begin is het lastig, maar na 5 keer zal je zien dat het makkelijker gaat. Dus doe jezelf een lol en zeg nee als je nee wil zeggen. Je hoeft niet bij jezelf te verantwoorden waarom je nee zegt. Als je gevoel zegt dat je iets niet wil doen, dat doe je het niet en zal de rest het zelf even moeten oplossen. Komen ze heus wel weer overheen.Rustmomenten

Mensen, luister. Als jij geen energie meer hebt, is dat voor niemand fijn. Je kan dan niet blij en joepie de poepie bij de familiemomenten aanwezig zijn en dat is voor niemand leuk, ook voor jou niet. Probeer dus te voorkomen dat dat batterijtje leeg raakt en creëer rustmomenten voor jezelf om weer op te kunnen laden. Dat kan een lange douche zijn, een korte wandeling, even een film kijken in plaats van boodschappen doen en lijsten maken, taken uit handen geven of zelfs de kinderen een nachtje uit logeren zodat jij/jullie het rijk even alleen hebben. Over dat laatste: Mijn ouders deden dat 2 keer per jaar en zus&ik zijn er alleen maar beter van geworden. We weten namelijk dat het nodig is om soms even alleen (met je partner) te zijn, zonder 2 spookjes (koosnaam voor ons, van onze tantes) om je heen. Selfcare en het goede voorbeeld, ik zeg WIN-WIN.Wat verder nog?

Wat je verder nog kan doen is letten op je eten en drinken. Ja, er staat veel lekker op tafel, maar dat wil niet zeggen dat je er 5 kilo in 3 dagen bij moet vreten. Eet en drink met mate, dat is veel fijner voor je lijf en gezondheid. Ook een beetje een note to self: Drink ook genoeg water tijdens de festiviteiten! Oh ja baby, en ook al is het cold outside, ga lekker naar buiten. Frisse lucht doet een mens goed dus hop hop, dat bos in. Of park. Of meteen 22 kilometer over de Veluwe, a la Jim en Jess.


Hoe kom jij de feestdagen met zo min mogelijk stress door?

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven