top of page

Self-care&baaldagen

Het leven bestaat uit ups en downs. Dat weten we, en met de ups gaan we ook lekker mee in de stroming. Maar wat als er een down is? Als je op een dag wakker wordt en voelt dat er iets niet lekker zit, wat doe je dan? Met de stroom mee of keihard vechten? Dat laatste he? Je bent niet de enige, vele anderen doen dat ook (ik ook!). In plaats van te vechten is het misschien tijd om te leren mee te gaan met de stroom. Omdat dat best even lastig is, deel ik hier wat tips met je.


Disclaimer: Ik heb het hier over een baaldag (of misschien wel 2 of 3). Als jij kampt met een depressie of trauma, ga dan alsjeblieft naar een therapeut. Mensen die weten wat ze doen omdat ze jaren hebben gestudeerd om jou te helpen.Het is wat het is

Dit wil je misschien niet horen maar het is waar: Het is wat het is. Als dit je dag niet is, is het gewoon je dag niet. Daar kan je heel boos om worden en toch van alles willen doen (wat vervolgens vaak fout gaat) of je gaat even op de rem staan. Zitten, diep ademhalen en accepteren dat dit zo'n dag is waarop je rustig aan gaat doen en je to do lijst even moet wachten. Je zal zien dat de dag een stuk minder stroef zal verlopen.


Pas het tempo aan

Bij de vorige tip zei ik het al: Doe rustig aan. Niet van werk naar de supermarkt racen om daarna thuis nog 10 dingen te kunnen doen in een half uurtje. Doe wat echt moet, zoals boodschappen voor het avondeten (en dus niet meteen voor de hele week) en ga daarna naar huis. Maak daar iets lekkers en/of makkelijks klaar voor jezelf (en je gezin) en laat de klussen in huis liggen voor morgen.


Omgekeerd uitslapen

Wait, what? Ja dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst voorbij zag komen. Omgekeerd uitslapen wil zeggen dat je eerder naar bed gaat i.p.v. laten opstaat. Zo'n baaldag is het moment om eens 2 uur eerder naar bed te gaan om lekker te lezen en misschien wel eerder in slaap te vallen. De volgende ochtend gaat de wekker de normale tijd maar heb jij toch wat extra uurtjes slaap te pakken. Heerlijk!


Dim het licht

Heb jij ook vaak tot vlak voor het slapengaan veel licht in huis aan? Probeer dat dan even te verminderen. In het licht heb je de neiging actiever te zijn (want dag) en in het donker heb je de neiging rustig aan te doen (want nacht). Laat grote lichten na het eten uit, steek een paar extra kaarsen aan (wel ventileren!!) en geniet van het zachte licht. Je zal merken dat je ook makkelijker in slaap valt omdat je lichaam een fijnere voorbereiding op de nacht krijgt. Heerlijk de ruststand in.


Zeg 'ns 'Neeeeeee' (natuurlijk op de toon van Zeg 'ns 'Aaaaa')

Je hebt besloten voor jezelf te kiezen en vandaag alles op jouw eigen tempo te doen. Dat kan een grote stap zijn en dat is ook echt iets om te vieren. Op een of andere manier lijkt het wel of anderen juist die dagen extra aandacht van je vragen. Zeg daar eens nee tegen. Nee tegen onverwachte afspraken die best even kunnen wachten. Nee tegen een extra opdracht op het werk. Nee tegen kinderen die best even zonder jou een tekening kunnen maken of een spelletje kunnen doen (klinkt heel hard maar ik weet uit ervaring dat de schatten prima in staat zijn zichzelf te vermaken, al is het een half uurtje).


Vier alles, groot en klein

Self-care is een proces, een pad dat je moet leren bewandelen. Vier de stappen die je maakt! Echt, dat maakt het zoveel leuker. Vier dat je rustig aan doet als je een baaldag hebt door je lievelingsmaaltijd te eten of je favoriete film te kijken. Wees trots op jezelf als je nee hebt gezegd tegen iets/iemand en gebruik je gewonnen tijd door te doen wat voor jou op dat moment goed voelt. Iets vieren hoeft niet altijd met taart en bubbels, soms is een kop thee en een paar minuten rust en stilte alles wat je nodig hebt om het te vieren. En vooral: Geniet ervan!


Last but not least: Wees trots op jezelf. Als dat niet lukt, weet dan dat ik heel erg trots op je ben. En waag het niet om dat ooit te vergeten!!


Heb jij wel eens een baaldag? Hoe ga je daar op dit moment mee om en zijn er dingen die je anders zou willen doen?

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page