top of page

Ongemakkelijk voor de camera? Je bent niet de enige!

Even heel eerlijk. Als ik iemand voor de camera heb staan die niet zo goed weet wat ze moet doen zeg ik altijd ' alles is goed, je bent mooi zoals je bent'. En dan ga ik zelf een keer voor de camera staan. Dat kan ik dus niet aan he. Ik heb geen idee wat ik moet doen, waar ik moet kijken en waar laat ik normaal in vredesnaam mijn armen?! Mijn punt? Ik begrijp het als je je niet op je gemak voelt tijdens een shoot.


Vrouwen voor de camera

Toen ik kinderen fotografeerde was het makkelijk. Ze klagen niet dat ze niet mooi op de foto staan en de ouders vinden foto's van hun kroost altijd leuk, ook als jij als fotograaf niet helemaal tevreden bent. Nu fotografeer ik vrouwen, een beslissing die ik nam met mijn hart en niet met mijn hoofd. En meteen de lastigste doelgroep, want vrouwen zijn zelden helemaal tevreden over zichzelf en foto's worden niet zomaar goedgekeurd. Mijn hart verwacht blijkbaar nogal wat van mij.


Dat klinkt allemaal niet al te positief, maar zo bedoel ik het helemaal niet. Het is geweldig om vrouwen te fotograferen. Want als je dat eindelijk die toffe foto's hebt, goedgekeurd en bewerkt zodat ze nog net iets toffer worden, dan heb je wel een hele blije en tevreden klant. In het geval van een gezinsshoot of hondenshoot is het een plaatje waarin ze zelf niet 100% zichtbaar zijn. Maar bij een Ode aan de Vrouw fotoshoot draait alles om die ene vrouw. Als zij blij is met de foto's doet dat echt iets voor haar zelfvertrouwen. Zelf heb ik het andersom meegemaakt.


Een kwestie van zelfvertrouwen

Ik had geen mooie foto's van mezelf. Iedere foto die ik maakte keurde ik (bijna zonder te kijken) af en daarna was ik verdrietig omdat ik geen mooie foto's van mezelf had. Gevalletje neerwaartse spiraal. Ook nu zijn er nog momenten dat ik maar gek doe of me ontzettend ongemakkelijk voel voor de camera omdat ik bang ben dat ik er 'niet mooi/goed/slank' op sta. En tijdens het fotograferen maar roepen dat de vrouw in kwestie mooi is zoals ze is en niks heeft om zich voor te schamen. Misschien moet ik eens naar mijn eigen woorden gaan luisteren.


Voel jij je op je gemak voor de camera? Of ben je net als ik?

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page