top of page

Lief zijn voor de natuur - Waar moet ik beginnen?

We hebben allemaal de beelden wel eens gezien van bergen en bergen afval. Plastic flesjes, rietjes, tassen, eten. En de dieren die erin vast komen te zitten hebben we ook helder op ons netvlies staan. Misschien denk je na die beelden 'Ik wil iets doen, maar waar moet ik beginnen?' Dat snap ik helemaal! Een paar jaar geleden had ik dat ook. Daarom heb ik voor jou in een blog gezet wat ik toen ook wel graag had willen weten. Ben je er klaar voor? Let's do this!


Minder vlees eten

Laat ik er maar meteen mee beginnen, dan is dat punt maar gemaakt en kun je door. Want hoe vervelend het voor de carnivoren onder ons ook is om te horen, de vleesindustrie sloopt de aarde. Wat te doen? Minder (liefste helemaal geen, maar dat is misschien lastig) vlees eten. En vis, want de oceaan gaat aardig naar de klote op deze manier. Ik snap dat vol vegan misschien niet jouw ding is, maar probeer eens een Meatless Monday of een Vegan Friday. Dat scheelt al een hoop!


Maken in plaats van weggooien

Vroeger gooide ik sokken met een gaatje erin altijd meteen weg. Maar dat is dus helemaal niet nodig! Tegenwoordig pak ik naald en draad, even 4 steekjes en hoppa, zo goed als nieuw. Heb je kleren of schoenen die nog goed zijn maar niet meer worden gedragen? Die zou je kunnen doneren! Zo maak je iemand anders blij met kleding die bij jou toch maar stof ligt te vangen.


Kijk eens naar de boodschappen

Kijk eens naar wat je voor producten gebruikt. Zijn er dingen die duurzamer kunnen? Zoals 5 kilo rijst in 1 keer in plaats van iedere keer een pakje, dat scheelt weer verpakkingsmateriaal. Maar kijk ook naar wat je al hebt. Het gebeurt namelijk heel vaak dat je van alles koopt en na een week gooi je de helft weg. Zonde, want het is voedselverspilling, maar in het geval van vlees en vis is het meer dan alleen voedselverspilling. Een dier heeft zijn of haar leven gegeven voor jouw biefstukje en dan gooi je het nog weg ook. Dat is dubbel verdrietig. Als je dierlijke producten eet, zorg dan dat de dieren een goed leven hebben gehad en gooi niets weg.


Zeg nee

En dan natuurlijk niet in het wilde weg tegen iedere willekeurige voorbijganger, dan sluiten ze je op. Nee zeggen kan tegen verschillende dingen. Door op een terrasje een drankje zonder rietje te bestellen, door nee te zeggen tegen een bonnetje of tasje, door een sticker op de brievenbus te plakken zodat je geen reclamefolders meer krijgt (alles staat tegenwoordig toch online) en door nee te zeggen tegen flesjes. Dat laatste klinkt gek, maar voor je het weet heb je een plastic flesje voor je neus. In mijn omgeving drinken mensen veel koud water uit de koelkast. Maar dat water kopen ze vaak in de supermarkt, in een plastic flesje. Zodra het flesje leeg is gaat het de prullenbak in. Ik vraag daarom vaak om een glas kraanwater (soms ook in restaurants). Is even onwennig, maar na 3 keer weet je omgeving van je dat je liever een glas hebt.


Simpele swap voor jou, minder afval voor de aarde

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er enorm veel milieuvriendelijke vervangers voor rietjes, tassen en beautyproducten. Ik heb er 6 voor je in een gezellig plaatje gezet, zo is het overzichtelijker. Ik beloof je dat ze heel simpel zijn. Kijk maar.


Wat was/is jouw eerste stap?







17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven