top of page

Dit is waarom ik voor de naam 'Kerdwin' heb gekozen.

Hier en daar heb ik wel wat dingen verteld over de naam Kerdwin, de Godin Cerridwen en waarom ik voor haar naam heb gekozen. Maar echt een goede uitleg heb ik nog niet gegeven. Tijd om daar verandering in te brengen!


Er zijn veel verhalen over Cerridwen en ze verschillen ook allemaal. Ik vertel je het verhaal dat mij het meeste aanspreekt.


Wie is Cerridwen?

Cerridwen is een Keltische Godin/tovenares. Ze staat voor het triple moon symbol, het meisje, de moeder en de oude vrouw. Ze werkt met de seizoenen, de maan en zwarte magie. Maar, alles wat ze doet, doet ze uit liefde. Ze is een zorgzame moeder en werkt met haar ketel Awen. Ze heeft 2 kinderen. Een prachtige, slimme dochter en een lelijke, domme zoon. Op een dag besluit ze een drankje te maken voor haar zoon, dat ervoor zou zorgen dat hij een bepaalde kracht zou krijgen. Iets 'eigens'. Dit duurt 101 dagen, en Cerridwen laat Gwion (haar hulp) in het brouwsel roeren. Maar dan gaat het mis. Er vallen 3 druppels op de hand van Gwion en in een reflex stopt hij zijn hand in zijn mond. De eerste 3 druppels waren nou net de druppels die nodig waren om de krachten van Cerridwen over te dragen aan haar zoon. Gwion wordt, net als Cerridwen, een shapeshifter. Hij kan nu iedere vorm aannemen die hij wil. En dat is maar goed ook, want als Cerridwen erachter komt dat hij de druppels heeft opgedronken wordt ze woest en wil hem doden (gezellig ook..).


Gwion neemt verschillende gedaanten aan, maar Cerridwen weet hem iedere keer weer te vinden. Uiteindelijk verandert hij zichzelf in een graankorrel. Cerridwen verandert zichzelf in een kip en eet Gwion op. En dat zou het einde van het verhaal moeten zijn. Totdat Cerridwen zwanger blijkt te zijn. De graankorrel is uitgegroeid tot een baby en Cerridwen is van plan hem alsnog te doden als ze hem heeft gebaard. Maar als ze eenmaal is bevallen, houdt ze toch van hem. Ze kan hem niet doden. Daarom stopt ze hem in een mand en legt hem in de rivier. Later wordt hij gered door de prins Elffin, die hem de naam Taliesin geeft. Hij zou uiteindelijk een beroemde Bard (dichter) worden.


Waarom de naam Kerdwin?

Kerdwin is een andere spelling voor de naam Cerridwen. Ik wilde haar naam graag gebruiken om wie ze is en wat ze doet. Ze staat voor/werkt met seizoenen. Het einde (de dood) van het ene zorgt voor het begin (geboorte) van het andere. Ze zorgt voor anderen, ook als dat betekent dat die anderen haar daarna niet leuk meer vinden. Ze heeft een sterke verbinding met de maan en kan van gedaante veranderen. Ik geloof dat alle vrouwen dat kunnen. Niet letterlijk, want je kan niet ineens een wolf worden, maar ik denk dat je alle kracht die je nodig hebt al in je hebt. Soms moet je die innerlijke wolvin gewoon even zoeken. Kerdwin zit in ons allemaal.


Daar komt bij dat ze in het bezit is van de ketel Awen: De ketel van inspiratie, transformatie en poëzie.

Ik vertel verhalen, hoop vrouwen te inspireren en wil ze helpen met hun zoektocht naar zichzelf zodat ze kunnen zijn wie ze willen zijn. Op alle fronten klopt de naam Kerdwin voor mijn visie en mijn bedrijf. En die brouwsels? Tja, dat zal een kop gemberthee zijn. Maar ook thee heeft een magische werking ;)


Misschien klinkt dit allemaal maar gek en raar. Niet iedereen houdt van mythologie. Maar ik wel, ik vind de verhalen prachtig! De naam Cerridwen kwam op mijn pad toen ik het boekje van mijn tarotdeck doornam. Later kwam ik erachter dat ik haar naam in andere boeken ook al had gelezen. Ik heb haar naam niet bewust onthouden, maar blijkbaar was toch het zaadje geplant. Ik wilde mijn bedrijf niet letterlijk Cerridwen noemen, al is het alleen al omdat mensen het verkeerd gaan uitspreken. Daarom koos ik voor een anderen spelling. En dat zijn er heel erg veel, kan ik je vertellen. Kerdwin paste het beste bij mij en bleek nog vrij te zijn als bedrijf- en domeinnaam. Yes!


Logo

Zelfs mijn logo is aangepast op haar verhaal. Sierlijke, speelse letters. Ronde vormen voor de ketel Awen. Grijs voor de maan en roze voor vrouwelijkheid. Het gekke is dat ik hier niet van tevoren over na heb gedacht. Ik heb gewoon zitten 'knutselen' in Photoshop en dit was het resultaat. Achteraf gezien klopt het allemaal. Zo bijzonder!


Welk verhaal schuilt er achter de naam van jouw bedrijf?


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page