top of page

Back to basic, mens en natuur

'Mens en natuur', lees of hoor je vaak. Alsof het 2 verschillende dingen zijn. We zijn zo ontzettend vervreemd geraakt van de natuur dat we onszelf vaak niet eens meer als onderdeel van de natuur zien. Maar hoe zorg je er nou voor dat die connectie weer terugkomt? Ik help je op weg met een paar tips!


Leef met de maan

Je hebt het misschien nog niet helemaal door, maar de maan beïnvloedt de mens, dus ook jou. Ga het maar eens bijhouden, het zal je verbazen! Een paar jaar geleden dacht ik altijd dat ik geen last had van volle manen en dat mijn menstruatiecyclus haar eigen ding deed. Nu denk ik daar heel anders over. Tijdens de volle maan ben ik onrustig, slaap ik slecht en als ik slaap, droom ik heel levendig en wild. Tijdens de donkere maan slaap dan weer heel erg goed, en zijn mijn dromen helder en duidelijk. Probeer is 2 of 3 manen lang (bij elkaar ongeveer 3 maanden) bij te houden hoe je je voelt, wat je droomt en welke maanfase het die nacht is. Zo leer je leven met de maan en is er weer connectie met de natuur. Liever een cursus om je op weg te helpen? Denise van Antaia heeft een hele toffe maancursus voor je!


Met de seizoenen mee

De natuur geeft heel duidelijk aan waar het tijd voor is. De lente is de tijd om te groeien, de zomer om te bloeien, de herfst om los te laten en de winter om rust te nemen. En wat doen wij? Wij plannen in het rustseizoen weet-ik-hoeveel feestdagen en evenementen. Vraag jij je nog af waarom je zo moe bent? Nou daarom dus. De mens gaat tegen de natuur in. Wat niet heel handig is, want wij zijn onderdeel van de natuur en haar ritme. Tip van flip, ga eens mee met die seizoenen. Sinds ik dat doe is mijn winterdip verdwenen en voel ik mij zo onwijs veel beter! Met de cyclus mee in plaats van er tegenin. Geloof mij nou, dat maakt het leven een stuk leuker. Oh ja, eten naar het seizoen helpt daar ook bij. Pompoenen in de herfst, aardbeien in de zomer. Dat alles het hele jaar te krijgen is wil niet zeggen dat we het ook het hele jaar moeten eten!


Buitenspelen en vies worden

Wait, what? Ja, lekker vies worden. Hoppa, de modder in. Met je bloten voeten door het gras. Tuinieren zonder handschoenen (tenzij het een veiligheids-dingetje is!). Een boom knuffelen of beklimmen. Gewoon weer even vies worden. Want gras, modder, klei en andere vlekmakers horen bij de natuur. Duik er maar vol in (soms letterlijk) en voel het op je huid. Het zal je helpen aarden, letterlijk weer contact maken met natuur en aarde. Daarna kan je altijd weer een warme douche nemen en schone kleding aantrekken. Het is tijd om. ongeacht je leeftijd, buiten te gaan spelen!


Aaien en knuffelen

Contact met andere diersoorten (wij zijn eigenlijk ook dieren, al vergeten we dat wel eens) is heel fijn om weer een connectie te kunnen maken met de natuur. En dan heb ik het niet over konijnen in dierenwinkels of dieren in dierentuinen. Ik heb het over (vrijwilligerswerk op) de kinderboerderij. Helpen bij een asiel of opvang. De koeien in de wei aaien. Of eens even ECHT contact met je huisdieren, zonder afleiding van je telefoon. Ze hebben stuk voor stuk eigen karaktertjes, een eigen wil en mooie eigenschappen. Maar zonder connectie kunnen we dat allemaal niet zien, helaas. Laten we daar iets aan doen!


Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om die connectie met de natuur weer terug te krijgen, maar we moeten ergens beginnen. Deze tips zijn een mooi begin. Mooie eerste stappen. Ik wens je heel veel plezier met dit mooie proces!


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page