5 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste half jaar als ondernemer

Bijgewerkt op: 6 dec. 2019

Overweldigend, verwarrend, paniek, huilbuien, groeipijnen. Zomaar wat woorden die ik link aan ondernemen. Dat klinkt allemaal heel negatief, maar dat is het absoluut niet! Die dingen zijn nodig om de droom van vrijheid werkelijkheid te kunnen laten worden. Is dit herkenbaar? Dan zijn de volgende punten dat misschien ook wel!


1. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, heeft een mening.

En schroomt niet om die met je te delen. Ze doen het in sommige gevallen uit liefde, maar dat maakt al die meningen niet minder verwarrend of overweldigend. Al snel koos ik een paar mensen (tip, niet meer dan 5) waar ik mee spar of ideeën mee deel. Mijn Wederhelft, 2 ondernemende vrienden (en af en toe wat familie) behoren tot die groep. Hier en daar vraag ik een mening om dingen van een andere kant te bekijken, maar daar ga ik iets anders mee om dat de mening van dit groepje.


2. Meestal weet je niet wat je nou in vredesnaam aan het doen bent.

Daar sta je dan als fotograaf. Je weet hoe je camera werkt en hoe je de foto's moet bewerken. Maar alles daar omheen? No freaking clue. Dat is misschien wat overdreven, maar ondanks dat je in theorie heel goed weet hoe het allemaal werkt in zo'n bedrijf, is er bij mij in de praktijk toch altijd het gevoel van 'WTF ben ik nou weer aan het doen dan?!' Want niets is hetzelfde en als dat wel zo is, is het stiekem toch een beetje anders dan de vorige keer. Oh ja, en als het dan wel een paar keer hetzelfde is, is er ook weer een knagend gevoel. Dan is het gewoon (bij mij dan) en moet het weer anders.

3. Je grenzen aangeven is nog nooit zo belangrijk geweest.

Normaal geef je mensen een vinger en nemen ze je hele hand. Dan komt het moment dat je ondernemer bent geworden en je ze een vinger geeft. Dan heb je 2 opties. 1: Het is je middelvinger en ze zijn boos. 2: Het is een andere vinger en ze nemen niet alleen je hele hand, maar rukken ook meteen je arm uit de kom. Dat, lieve mensen, zijn leermomenten die bijna iedere ondernemer nodig heeft. Laat ze vooral lekker gebeuren en doe er iets mee!


4. De vrijheid om je eigen ding te doen is heerlijk.

En DOODENG. Niemand anders kan meer voor jou bepalen wat er gaat gebeuren. En, niemand anders kan meer voor jou bepalen wat er gaat gebeuren. Ja, daar staat 2 keer dezelfde zin, dat hoort zo. Het is JOUW bedrijf. JIJ maakt de regels. Maar ook de fouten.


5. Een plan is een goed uitgangspunt.

Het is absoluut nodig om je focus te kunnen houden en je doel helder te blijven zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet aangepast kan worden. Zelf heb ik mijn plan al 10 keer aangepast in die paar maanden dat ik ondernemer ben. En dat is prima! Ideeën veranderen dus het plan ook. In mijn geval veranderde zelfs de naam van mijn bedrijf. Dus mocht jij nu aan plan nummer 8 bezig zijn en daardoor twijfelen aan wat je wel en niet wil/kan, kijk dan even naar mij. Het kan altijd erger 😉.


Zo, dat waren ze dan. 5 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste maanden als ondernemer. Staan er herkenbare dingen tussen?

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven